Blue Flower

De veehouderij is een belangrijke sector in Nederland en staat internationaal hoog aangeschreven. Een groot deel van de Nederlandse grond wordt gebruikt door de veehouderijbedrijven en in Nederland zijn veel onderzoeksinstellingen te vinden. De veehouderij kent een goede werkgelegenheid. Er zijn veel vacatures op MBO, HBO en WO niveau. Je kunt aan de slag gaan in de varkenshouderij, melkveehouderij, pluimveehouderij, paardenhouderij, overheid of bij een onderzoeksinstelling. Je kunt ook aan de slag gaan als zelfstandig ondernemer.

Opleidingen

In de veehouderij zijn vacatures te vinden op MBO, HBO en WO niveau. Er is dan ook een groot aanbod met opleidingen. Vooral de opleiding HBO Dier- en Veehouderij is erg populair. Dit komt omdat je met deze opleiding uitstekende baankansen hebt op de Nederlandse en internationale arbeidsmarkt.

MBO

MBO opleiding veehouderij:

Deze opleiding is te volgen op niveau 2, 3 en 4 (BOL + BBL). De opleiding duurt tussen de twee en vier jaar, inclusief stage op een veehoudersbedrijf. Na de opleiding kun je bijvoorbeeld gaan werken als medewerker veehouderij of commercieel medewerker.

HBO

HBO Dier- en Veehouderij:

Deze opleiding is gefocust op het commercieel gebied. De opleiding duurt 4 jaar (zonder MBO vooropleiding). Na de opleiding kun je gaan werken bij bijvoorbeeld een groot agrarisch bedrijf, als adviseur in de veehouderij of bij de overheid.

WO

Op WO niveau zijn er ook diverse opleidingen te vinden zoals WO Diergeneeskunde en Animal Sciences. Deze opleidingen duren ongeveer 6 jaar (zonder HBO vooropleiding). Vacatures in de veehouderij bij onderzoeksinstellingen zijn vaak op WO niveau. Vacatures in de veehouderij die vallen onder de toeleverende industrie vragen vaak om een commerciële of technische achtergrond op hoog niveau.

Voorbeelden van veel voorkomende vacatures

Er is in de veehouderij een groot aanbod met vacatures op MBO, HBO en WO niveau. Enkele voorbeelden zijn: - Medewerker veehouderij - Beleidsmedewerker - Wetenschappelijk medewerker - Veearts - Projectleider - Commercieel medewerker binnendienst - Commercieel medewerker buitendienst - Salesmedewerker - Klantenservicemedewerker Mocht je niet aan de slag willen gaan als werknemer, dan kun je met de juiste opleiding en voldoende werkervaring aan de slag als zelfstandig ondernemer. Je zou bijvoorbeeld veehouder kunnen worden.

Veehouder

Wanneer je in de veehouderij aan de slag wilt moet je veel kennis hebben over de dieren die je houdt. Het kan gaan om bijvoorbeeld schapen, varkens, koeien, paarden of kippen. Het grootste gedeelte van de tijd ben je bezig met taken en werkzaamheden die dierafhankelijk zijn. Daarnaast heb je te maken met de opbouw van een bedrijf, stallen, land en het op peil houden van de veestapel: voeding, verzorging, voortplanting, gezondheidsproblemen en verkoop. Het runnen van een eigen bedrijf in de veehouderij vraagt om een hoop expertise zoals het beheer van land en natuur, machinegebruik, onderhoud en moderne bedrijfsvoering. Naast dat er veel tijd op het eigen bedrijf wordt doorgebracht heb je veel externe contacten, zoals met toeleveranciers, klanten, dierenartsen en veekeuringen. Je moet in ieder geval een hoop expertise in huis hebben hoe je een bedrijf moet runnen. Het beheer van land en natuur, machinegebruik, onderhoud en moderne bedrijfsvoering horen er allemaal bij. Een veehouder brengt veel tijd door op het eigen bedrijf, maar heeft ook externe contacten, zoals met veeartsen, toeleveranciers en afnemers.

Salaris

Het is heel verschillend wat je kunt gaan verdienen in de veehouderij. Dit is afhankelijk van of je aan de slag wilt gaan als werknemer of als zelfstandig ondernemer en van het opleidingsniveau, werkervaring en functieniveau. Het salaris loopt uiteen van het minimumloon tot een paar duizend euro per maand.